Nadúroda zeleniny? Zavařte, co můžete
Připravit nálev podle receptu od babičky, vymýt sklenice, oprat okurky... Pokud máte zahrádku, pravděpodobně se u vás alespoň část léta nese ve znamení zavařování.
A i když si možná každý rok říkáte, že příště už tolik sklenic zavařovat nebudete, v zimě pak železnou zásobu určitě oceníte. Zavařit navíc můžete téměř všechny druhy zeleniny - zkuste letos některý z méně tradičních druhů.
Zavařování je skvělý způsob, jak elegantně zpracovat přebytky ze zahrady a zároveň si na dlouhé zimní měsíce uchovat zásoby vitamínů. Velkou výhodou domácího zavařování je také to, že máte přesný přehled o tom, jakou zeleninu zpracováváte a co do sklenic přidáváte. Vyhnete se tak zklamání z chuti kupovaných sterilovaných konzerv a můžete si tak třeba sterilované okurky vyladit přesně podle svojí chuti.
"Základem u zavařování je vždy kvalitní zelenina - zpracováváme jen čerstvé plody, bez známek poškození či počínající hniloby. Pokud se rozhodneme zavařit kupovanou zeleninu, je vhodné dát přednost té z kontrolované produkce, třeba v podobě BIO nebo cenově přívětivější a neméně kvalitní IPZ zeleniny," doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz
A jaké druhy zeleniny zavařit?
Zavařit můžete drtivou většinu zeleniny, kterou doma pěstujete. Nemusíte se přitom držet jen "jednodruhových" sklenic - popusťte uzdu fantazii a zkuste nakombinovat různé druhy dohromady, připravit si vlastní čatní, směsi na lečo či do salátů. Kromě receptů a nápadů už stačí jen čistá víčka a sklenice, zavařovací hrnec, trocha času, a zavařování může začít.
Rajčata
Na slunci uzrálá rajčata se nedají s dováženou produkcí srovnat. Co ale dělat, když je nestíháte sníst? Uchovejte je na zimu. Zralá a nepoškozená rajčata operte, nakrájejte na poloviny a naskládejte do sklenic. Zalijte vodou, osolte a sterilujte při 80° asi 20 minut. Rajčata výrazněji nedochucujte, ať je můžete využít na více způsobů - třeba do těstovin, omáček nebo na domácí pizzu.
Cuketa
Cuket se většinou urodí v krátké době velké množství, a tak existuje i nespočet receptů na jejich využití. Výhodou je univerzální chuť, díky které lze cuketu přidat do slaných i sladkých jídel, a směle ji můžete také zavařit. Vyberte menší a mladé plody cca do 20 cm, které neobsahují mnoho semen a nejsou hořké. Cuketu nakrájejte na malé špalíčky a ty pak zavařte obdobně jako okurky.
Květák
Odolal váš domácí květák nájezdům škůdců a nevíte, co s přebytky? Nebo se vám podařilo nakoupit větší množství za výhodnou cenu? Růžičky jednoduše operte, povařte dvě minuty ve vodě s citronem a poté zavařte. Využít můžete stejný nálev i postup jako u klasických okurek. Nakládaný květák vynikne třeba jako chutná příloha k masovým pokrmům, ale hodí se i do salátů.
Dýně
Dýně umí přinést opravdu bohatou úrodu, kterou většinou nemáme šanci spotřebovat. Asi nejoblíbenější odrůda Hokkaidó vynikne v polévkách, rizotu i ve sladkých dezertech, a hodí se i k zavaření.
"Z dýně si můžete připravit i chutné čatní. Na oleji osmahněte dva stroužky česneku, pět cibulí nakrájených nadrobno a přidejte cca 1,5 kg dýně nakrájené na kostičky. Dochuťte mletým zázvorem, římským kmínem, chilli papričkou a sójovou omáčkou. Duste půl hodiny, poté přidejte rajský protlak a povařte. Čatní sterilujte při 75° asi deset minut," Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz
Cibulky
Máte rádi malé pikantní cibulky? Připravte si je jednoduše doma a získáte tak zdravější variantu večerního mlsání. Malé cibulky nejprve krátce povařte ve vodě s kyselinou citronovou, aby si zachovaly svou barvu. Poté jimi naplňte sklenice a přidejte klasický "okurkový" nálev, následně sterilujte při 80° asi půl hodiny. Zavařit můžete i klasickou cibuli, tu je však třeba nakrájet na plátky.
Ředkvičky
Do salátů, k masu nebo jen tak - pokud jste ještě nezkoušeli nakládané ředkvičky, měli byste to napravit, protože jejich chuť vás mile překvapí. Na nálev budete potřebovat vodu, ocet, cukr, sůl, pepř a hořčičné semínko - vše chvíli povařte a nechte odstát. Ředkvičky očistěte, krátce předvařte a naplňte do sklenic, poté zalijte nálevem a sterilujte asi dvacet minut při 80°.
Žampiony
Nakládané žampiony jsou skvělou chuťovkou, kterou si můžete dopřát samotnou nebo s ní doplnit třeba drobné pohoštění pro návštěvu. K zavaření vyberte jen mladé, zdravé houby, které nejsou červivé. Žampiony očistěte, menší ponechte vcelku, větší můžete překrojit na polovinu. Navršte do sklenic, doplňte plátky mrkve a cibule a zalijte nálevem. Využijte stejný sladkokyselý jako na okurky, případně přidejte další koření podle svých chuťových preferencí. Sterilujte při 80° asi 15 minut.
Komerční sdělení